Hotmelt lijmsoorten

Er zijn diverse soorten hotmelt lijm. Lijmpatronen, sticks, korrels, blokken en vaten. Er zijn ook diverse chemische samenstellingen, zoals EVA, PO, PA, PSA en PUR.

Verwerkingsvormen

Lijmpatronen

Voor het verwerken van hotmelt worden de eenvoudigste soorten op de markt gebracht in meestal 11mm lijmpatronen. De meeste geschikte lijmsticks zijn hiervoor op basis van EVA, rubber en PO. Soms worden ook Polyamide (PA) lijmsticks gebruikt, deze hotmelt lijmen zijn hygroscopisch en daardoor luchtdicht verpakt.

Granulaat

Granulaat is de meest bekende verschijningsvorm in industriële toepassingen. Door de algemene verpakkingsvorm kan deze hotmelt in veel tanksystemen standaard worden verwerkt.

Blokken

Met name zelfklevende PSA hotmelts worden als blokken aangeleverd. Ook hotmelts die in granulaat worden geleverd, kunnen in blokken verwerkt worden. Voor PUR hotmelts is er een meestal een specifieke cylindrische verpakking, die in speciale drummelters kan worden verwerkt.

Drums

Er zijn standaard 2L drums 20L drums en 200L drums. Met name de 200L drums worden veel gebruikt voor het voeden van lijmapplicaties met een grote afname, zoals rollercoater toepassingen.

Samenstelling

EVA hotmelt

EVA hotmelts zijn de meest bekende lijmsoort. Voor lijmpatronen kunnen deze worden bijgemengd met Rubber. EVA is de meest standaard soort hotmelt, betaalbaar en universeel

PO hotmelt

Het Polyolefine polymeeer heeft een flexibeler karakter dan EVA en hecht op meer oppervlakken, dit kan in het algemeen worden gezien als een hotmelt met een breder hechtingsbereik dan EVA gebaseerde hotmelts

PSA hotmelt

Deze zelfklevende PSA hotmelts worden vaak in blokken verkocht en zijn daardoor praktisch alleen verwerkbaar in professionele hotmelt lijmsystemen. De meest bekende vorm is de zelfklevende laag op plakband. Met zelfklevende hotmelts worden ook veel assemblages gemaakt van textiel en schuim, waar anders bijvoorbeeld dubbelzijdig tape zou kunnen worden gebruikt

PUR hotmelt

PUR hotmelt wordt veel gebruikt in hout en bouw toepassingen. Door het vernettende karakater van deze hotmelt lijmsoort, worden sterkere, hittebestendige en waterbestendige lijmverbindingen gemaakt.

Hotmeltservice is de kundige partner voor hotmelt lijmsystemen in Nederland